Echografie

Echografie is een onderzoekstechniek gebaseerd op de emissie van ultrasone klanken (of ultrasonore golven). Deze golven worden uitgezonden door een sonde, die als zender en ontvanger fungeert. Dankzij computerverwerking is het mogelijk om beelden van het inwendige van het lichaam (organen, spieren, pezen, enz.) te bekijken en te analyseren. Dit onderzoek is pijnloos, snel en veilig. Er zijn geen röntgenstralingen.

Principe van het onderzoek

De huid wordt bedekt met een gel die de optimale overdracht van echografie mogelijk maakt. De ultrasone sonde wordt op de huid geplaatst en verplaatst naar het deel van het lichaam dat moet worden bestudeerd. De beelden die in real time op het scherm verschijnen, maken het mogelijk om de te onderzoeken organen in beweging te zien. Bijvoorbeeld: een borst, buik, schildklier, enz.

Apparatuur

Onze apparaten maken gebruik van ultra-hoogfrequente golven die het mogelijk maken om zeer nauwkeurige beelden te verkrijgen.

Voorbereiding

Echografie van de bovenbuik : in dit geval moet u gedurende 4 uur vóór het onderzoek vasten (niet eten, niet drinken, niet roken). U kunt uw gebruikelijke geneesmiddelen normaal innemen.
Echografie van het kleine bekken (gynaecologisch) en of urinewegen : in dit geval moet u 1 uur voor het onderzoek 1 liter water drinken, zonder te plassen.

Interventionele behandeling onder echografie

In veel gevallen kan echografie zeer nuttig zijn om interventionele behandeling te begeleiden, zoals gewrichts-, peri-articulaire, pees- of peri-peesinfiltraties.

Uitvoering van het onderzoek

U wordt verzorgd door een lid van het medisch team dat u vergezelt in de onderzoekskamer. U ligt op een onderzoekstafel in de buurt van het echoapparaat.
Het examen duurt 10 tot maximaal 30 minuten.

Contra-indicatie

Er zijn geen contra-indicaties voor dit onderzoek. Het wordt zelfs uitgevoerd bij zwangere vrouwen.