Scanner

Een scanner is een onderzoek dat ook röntgenstralen gebruikt zoals conventionele radiografie, om een anatomisch beeld van zeer hoge kwaliteit te verkrijgen dankzij krachtige computers die gedetailleerde beelden in 3D nabootsen.

Principe van het onderzoek

Een scanner is een zeer breed ringvormig apparaat dat met hoge frequentie roteert. Dit apparaat is uitgerust met röntgenzenders en -ontvangers die ze vastleggen om contrasterende beelden te vormen. Het wordt ook wel een “computertomografie” (CT) genoemd wanneer de CT-scan de tomografietechniek gebruikt die beelden oplevert van verschillende delen van het totale orgaan (horizontale, verticale of schuine snede). Vervolgens wordende beelden geassembleerd om het orgaan in zijn totale volume te reconstrueren.

Bereiding

U kunt een gejodeerd contrastmiddel laten injecteren door de radioloog (via intraveneuse lijn). Dit product heeft tot doel de dichtheid van bepaalde weefsels te verhogen (die dit product zullen vangen) en de detectie van bepaalde letsels te verbeteren door contrast te creëren tussen de verschillende omliggende weefsels. De scanner moet zo snel mogelijk na de injectie van het contrastmiddel worden uitgevoerd.

Uitvoering van het onderzoek

U wordt verzorgd door een lid van het medisch team dat u vergezelt in de onderzoekskamer. U ligt op uw rug op een tafel en wordt gevraagd om stil te liggen terwijl de tafel tijdens het examen door de ring beweegt. De duur van het onderzoek varieert afhankelijk van het uit te voeren onderzoek. Sommige tests vragen u om uw adem enkele seconden in te houden.

Contra-indicatie

Zwangerschap is een contra-indicatie voor dit onderzoek. Als u bepaalde medische aandoeningen hebt: diabetes, nierfalen, glaucoom, hyperthyreoïdie, enz., moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen. Meld dit dan bij de radioloog.