Tandheelkundige of maxillofaciale beeldvorming

Tandheelkundige radiologieonderzoeken kunnen nodig zijn voordat bepaalde behandelingen, tandheelkundige of maxillofaciale chirurgie worden uitgevoerd, voordat implantaten worden geplaatst of om de plaatsing van tandheelkundige apparaten zoals beugels te garanderen. Ze kunnen in twee dimensies of in drie dimensies worden gemaakt.

1. Tandheelkundig panorama (of 2D)

Deze techniek bestaat uit een panoramische röntgenfoto van de tanden. Het geeft een compleet beeld van de tandbogen, maxillairen, gewrichten en sinussen. Het maakt het mogelijk om infecties, fracturen, kysten, enz. te diagnosticeren en is zeer nuttig voor het bestuderen van de verdeling van tanden, botverlies, parodontitis...

Principe van het onderzoek

Deze techniek maakt gebruik van röntgenstralen in minieme hoeveelheden. Het belangrijkste voordeel is om een plaat aan te bieden die in de machine is geïntegreerd, zodat u niet langer röntgenplaten in de mond hoeft te plaatsen. Dit onderzoek is pijnloos.

Uitvoering van het onderzoek

U wordt verzorgd door een lid van het medisch team dat u vergezelt in de onderzoekskamer. U staat of zit op een stoel. De operator zet uw hoofd vast op een hoofdsteun en vraagt u om een plastic steun tussen uw tanden vast te klemmen. U wordt gevraagd stil te blijven terwijl het toestel rond uw hoofd draait.

Voorbereiding

U wordt gevraagd om metalen voorwerpen (juwelen, piercings, brillen, enz.) te verwijderen voordat het onderzoek uitgevoerd wordt.

Contra-indicatie

Een tandheelkundig panorama is een onderzoek dat niet wordt aanbevolen in geval van zwangerschap.

2. Cone Beam CT (of 3D)

Deze 3D sectionele beeldvormingstechniek maakt gebruik van een kegelstraalscanner met een röntgenbron en ontvanger die tegelijkertijd rond de patiënt draaien. De beelden worden vervolgens door de computer verwerkt voor een 3D-reconstructie.

Principe van het onderzoek

Deze techniek maakt gebruik van röntgenstralen in hoeveelheden die veel lager zijn dan conventionele CT-scans. Dit onderzoek is pijnloos. Dit onderzoek heeft de mogelijkheid om een hoge resolutie van beelden in meerdere ruimtevlakken te produceren door overlappingen van omliggende structuren te elimineren. De Cone Beam maakt gebruik van lage röntgenstraling. Het is minder bestralend dan een conventionele scanner.

NIEUW: de nieuwste generatie Cone Beam wordt in 2022 geïnstalleerd in het Imagin-X-centrum en maakt ook de realisatie van Arthroscanner (hand-pols-schouder-knie-heup) mogelijk.

Uitvoering van het onderzoek

U wordt verzorgd door een lid van het medisch team dat u vergezelt in de onderzoekskamer. U staat of zit op een stoel. De operator plaatst uw hoofd in een hoofdsteun met behulp van een beveiligingssysteem en vraagt u om uw kaken te spreiden en een klein element, voor eenmalig gebruik, tussen uw tanden te plaatsen. U wordt gevraagd om ongeveer tien seconden stil te blijven terwijl het toestel om u heen draait.

De voordelen van de Cone Beam :

  • Richt het onderzoek op een specifiek gebied (een paar tanden, een kaak) om het bestralingsveld te beperken.
  • Maakt het mogelijk om nauwkeurigere beelden te verkrijgen en zonder vervorming, noch verpletteren (in vergelijking met het tandheelkundige panorama), een zeer goede resolutie van beelden.
  • Hiermee kunt u in meer detail de kleine botstructuren zien die moeilijk te visualiseren zijn op de scanner.
  • Biedt 3D digitale reconstructie.

Voorbereiding

U wordt gevraagd om metalen voorwerpen (juwelen, piercings, brillen, enz.) te verwijderen voordat u het onderzoek uitvoert.

Contra-indicatie

De Cone Beam is een onderzoek dat niet wordt aanbevolen in geval van zwangerschap.